Wanneer kies je voor vacuümglas?

Vacuümglas is de nieuwste technologie op het gebied van glasisolatie. Het combineert de hoogste isolatiewaarde met een geringe dikte van de ruit. Hierdoor kan het probleemloos in bestaande kozijnen gemonteerd worden.

Vacuümglas in het kort:

  • Isolatiewaarde substantieel hoger dan triple glas (U-waarde vanaf 0,4)
  • Geluidswerend
  • 4x dunner dan triple glas
  • slechts 1/3 van het gewicht
  • Milieuvriendelijk: loodvrij en 100% recyclebaar
vacuumglas-isolatie-susteen-glas-advies

Wat is vacuümglas?

Vacuümglas is een dunne ruit met een hoge isolatiewaarde. Het bestaat uit twee dunne glasplaten van elk slechts 3 mm. De platen zijn gescheiden door een vacuüm van 0,1 mm. Hierdoor komt de totale dikte van een ruit op slechts 6 à 7 mm. Dat is minder dan het gebruikelijke HR-glas. Eén van de platen is bekleed met een super-isolerende coating. Het vacuüm en de coating zorgen samen voor een isolatiewaarde die een stuk hoger is dan die van HR+++ glas (triple glas).

Een vacuümruit is maar liefst vier keer dunner dan ruit met triple glas en weegt slechts één derde van triple glas van dezelfde afmeting. Het grote voordeel van deze geringe dikte is dat het probleemloos geplaatst kan worden in bestaande kozijnen.

Vacuümglas dankt zijn uitstekende isolatiewaarde aan een eenvoudig natuurkundig principe: warmtegeleiding (en dus warmteverlies) vindt altijd plaats via een materiaal. Het kenmerk van vacuüm is nou juist dat er geen materiaal aanwezig is. Warmtegeleiding ‘door het vacuüm’ heen is bijna uitgesloten. Geleiding vindt plaats via de sponning en de haast onzichtbare pilaartjes die tussen de platen geplaatst zijn.

Vacuümglas: voor wie?

Vacuümglas is met name geschikt als u een monument of oude woning van (betere) isolatie wilt voorzien. Door de geringe dikte is het niet nodig monumentale kozijnen te vervangen, maar is het wel mogelijk een isolatiewaarde te bereiken die substantieel hoger is dan met Triple glas (u-waarde van vacuümglas vanaf 0,4 W/m²K). Door de extreem hoge isolatiewaarde is het ook erg geschikt voor nieuwbouw.

Wat kost vacuümglas?

Vacuümglas is niet goedkoop. Gemiddeld betaalt u vanaf €245,00 exclusief BTW per vierkante meter, afhankelijk van waar u het glas aanschaft en laat plaatsen. Daar staat, naast de hoge isolatiewaarde, tegenover dat het een lange levensduur heeft (25 jaar getest) en dat er 15 jaar garantie op wordt gegeven. Ook loopt de isolatiewaarde naar verloop van tijd niet terug, in tegenstelling tot traditioneel isolatieglas.

Vacuümglas schaft u niet alleen uit financiële overwegingen aan. Het is ook een goede keuze uit milieu- en klimaatoogpunt of vanwege de comfortwinst die te boeken is met goede raamisolatie.

Voor- en nadelen van vacuümglas

Zoals gezegd, vacuümglas is relatief duur. Er zijn echter goede redenen om hiervoor te kiezen. Als het om warmteoverdracht gaat, behoort dit type glas tot het beste wat de markt op dit moment biedt. Bovendien heeft het zeer dunne randafdichtingen, waardoor een maximaal zichtvlak ontstaat. Omdat het zo dun is, heeft het ook een betere lichtdoorlaat en past vacuümglas in bijna elke bestaand (monumentale) kozijn. Daarnaast heeft vacuümglas ook uitstekende geluidswerende eigenschappen.

Bovendien gaat vacuümglas lang mee, heeft een lange garantieperiode en verliest zijn isolatiewaarde niet na verloop van tijd.

Veel voordelen dus, maar er kleven ook nadelen aan vacuümglas. We noemden al de prijs. Maar een ander nadeel zijn de zogenaamde pilaartjes tussen de glasplaten. Deze pilaartjes zijn nodig om te voorkomen dat de glasplaten door de luchtdruk tegen elkaar aangedrukt worden. De pilaartjes zijn klein, maar helemaal onzichtbaar zijn ze niet. Binnen een afstand van 1 meter zijn de pilaartjes zichtbaar. Sommige mensen vinden dit storend. Vergewis u hiervan voordat u het glas aanschaft.

De maximaal leverbare afmeting is vooralsnog 1,5 bij 2,5 meter.

Samenvattend

Vacuümglas heeft voor- en nadelen De isolatiewaarde is substantieel hoger dan met triple glas. Het heeft de hoogste waarde die momenteel geleverd wordt. Belangrijkste voordeel is de geringe dikte, waardoor dit glas in bijna elk kozijn past. Nadeel is de hogere prijs.

Kortom: wilt u uw huidige kozijnen behouden en maximaal isoleren? Dan is vacuümglas zeker het overwegen waard.

glasisolatie-glas-lansingerland-isolatie-sussteen-vacuumglas-isolatie-oud-dubbel-glas-vervangen

Advies nodig over isolatieglas?

In ons advies ‘Optimaal Besparen’ kiezen we welk isolatieglas het best past in uw situatie.

Ja, ik wil advies
energieneutraal-advies-acties-van-susteen-duurzaamheid-energie-besparen-geld-warmtepompadvies

Advies nodig over isolatieglas?

In ons advies ‘Optimaal Besparen’ kiezen we welk isolatieglas het best past in uw situatie.

Ja, ik wil advies

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud