Wanneer heb je een energielabel nodig

Elk gebouw in Nederland heeft een energielabel. Dat kan gaan om een voorlopig label, een oud definitief label of een nieuw definitief label. In dit artikel lees je wat de verschillen zijn en waneer je een neiuw label moet aanvragen. Wil je weten wat een energielabel is en hoe het berekend wordt, lees dan dit nieuwe artikel op onze kennisbank.

 

Labels in verschillende maten

Het energielabel bestaat al enige tijd in Nederland. In 2007 heeft elk pand in Nederland een energielabel gekregen op basis van statistische gegevens. Een label dat op deze basis is verkregen, wordt het voorlopige energielabel genoemd. Bij verkoop of verhuur is een dergelijk label niet afdoende en moet een definitief label worden overlegd. Deze systematiek bestaat nog steeds. Bij verhuur of verkoop moet de verkopende of verhurende partij een definitief label kunnen overleggen.

energielabel-aanvragen-susteen-woning-detailopname-partners

Een nieuw energielabel per 2021

Tot 2021 was het aanvragen van een definitief energielabel betrekkelijk eenvoudig. Maar het systeem had ook zo z’n tekortkomingen. Eigenaren konden op basis van een aantal foto’s en documenten het label min of meer zelf aanvragen. Een certificerende instantie beoordeelde deze documenten op afstand. Daarbij keken ze naar een 8-tal indicatoren.

Het systeem was snel en goedkoop, maar ook vrij grof en bovendien fraudegevoelig. En daarmee was het eigenlijk een nietszeggend product. Afgelopen jaar is er daarom een nieuw energielabel ingevoerd. Definitieve labels blijven tot 10 jaar na afgifte geldig. Dit geldt zowel voor oude als voor nieuwe labels.

Europese wetgeving

Sinds 2021 is de nieuwe NTA8800 systematiek ingevoerd. Dit nieuwe label kan alleen worden afgegeven door een gecertificeerd energie-expert die hiervoor een huisbezoek aflegt. Daarbij brengt deze expert In totaal meer dan 150 indicatoren in kaart. Daardoor is dit label veel nauwkeuriger dan het vorige label en daarmee kan het ook een rol gaan spelen bij andere afwegingen.

Nieuwe producten op basis van energielabel

Groene hypotheken zijn hiervan een goed voorbeeld. Veel hypotheekverstrekkers zijn bereid om rentekorting te bieden bij de aanschaf van een duurzame woning of bij verduurzaming van woningen. Zij kunnen namelijk bij een duurzaam en energiezuinig huizenbestand zelf weer gunstiger geld lenen op de kapitaalmarkt. Een dergelijk markt kan alleen tot ontwikkeling komen als er een goed en betrouwbaar energielabel bestaat. Het label op basis van de NTA8800 voldoet hieraan. Het is nu aan de markt om op basis hiervan producten te gaan ontwikkelen.

Delen via:

Delen via:

Gerelateerd bericht

Ga naar de inhoud